"2 x Carstensen i kunst og kamp"
Af Tage Christensen (JV 22.1.2009)
Det er ikke mindst som udgiver af det satiriske årshæfte »E Havbogasse«, at Fritz er kendt i Sønderborg, mens broderen Johannes’ mosaik på EUC Syd har givet anledning til megen debat. Mosaikken blev først tildækket og siden blotlagt igen, og nu leder man efter en blivende lokalitet til den.
Tvillingerne - tegner og kunstmaler - Fritz og Johannes Carstensen – var begge aktive i modstandskampen under besættetelsen.
85 år i dag. Tvillingerne Fritz og Johannes gik i skole i Sønderborg, hvor en produktion af akvareller og lerskulpturer til naboer og venners forældre supplerede brødrenes sparsom-me lommepenge.
Et par år efter konfirmationen kom tvillingerne i malerlære i Sønderborg, og i 1941 tilsluttede de sig begge det spirende illegale arbejde ved den tekniske skole i Sønderborg.
Der var først tale om drengestreger med at hælde sukker i tyskernes ben-zintanke og punktere deres dæk, men i november 1943 blev der etableret en organiseret og siden succesfuld modstandsgruppe med Fritz Carstensen som leder.
I februar 1945 var tyskerne på sporet af de unge frihedskæmpere, og tvil-lingerne blev anholdt, da de på cykel flygtede op gennem Jylland.
Det lykkedes Fritz at undslippe Gestapos hovedkvarter i Kolding, men et par måneder efter blev han atter pågrebet og hårdt såret ført til Frøslevlejren ved Padborg, hvorfra det tidligere var lykkedes Johannes at komme med en af de hvide Røde Kors-busser til Sverige.
Ved befrielsen 5. maj 1945 stod Fritz Carstensen på tyskernes liste over de 11 modstandsfolk, der skulle være henrettet den 8. maj om morgenen.
Efter krigen flyttede brødrene til København.
Johannes Carstensen blev i 1950 optaget på Kunstakademiet, mens Fritz Carstensen arbejdede videre inden for malerfaget. Blandt andet med restaurerings- og dekorationsopgaver på Amalienborg og andre slotte.
Midt i 60’erne flyttede Fritz Carstensen tilbage til Sønderborg. Begge er med i sammenslutningen »Sønderjyske kunstnere«.
Johannes Carstensen døde i 2010.
Fritz Carstensen døde d. 30. juli 2015
Før musepilen hen over billederne for at se udgivelsesåret.
Årgang 1957 og årgang 1960 mangler pt.
Til sidst vises eksempler på Johannes Carstensens værker.